Istoricul rasei:
Teckelul este originar din Germania . El a fost crescut initial pentru vanarea bursucilor. Numele de "dachshund" se traduce cainele-bursuc, dar era si inca este folosit la vanatoarea de mistreti, VULPI si iepuri. Corpul lui alungit si inaltimea mica le permite sa urmareasca prada pana in vizuina.
In Statele Unite, Teckelul se bucura de viata unui caine de companie datorita dragaleseniei lui.
Cainii din rasa Teckel au corpul mai mult alingit decat inalt cu picioare scurte si piepturi adanci. Partea anterioara a corpului este mai robusta decat cea posterioara. Acest lucru ii ajuta sa fie utili in subteran ca si vizuinele de iupuri, vulpi sau bursuci.
Blana teckelului poate fi neteda si scurta (varietatea "shorthaired" cu parul neted), ondulata (varietatea "wirehaired" cu parul sarmos) si lung (varietatea "longhaired" cu parul lung). Teckelul poate fi monocolor (rosu sau crem), bicolor (negru, ciocolatiu, brun inspicat, gri sau albastru si castaniu sau Isabella cu pete rosu-maron). In afara culorilor mentionate, blana teckelilor se poate prezenta in diferite modele: Dapple (zone deschise la culoare pe un fond mai inchis), pestrit, dungat, baltat. Teckelii proveniti din Statele Unite sunt fie standard, fie pitici (miniaturali).
Teckelul standard cantareste in medie 9 kg si are o inaltime la nivelul greabanului 35-45 cm., in timp ce teckelul pitic are o greutate de 4 kg si o inaltime de circa 35 cm. Teckelul toy (de jucarie) are o inaltime de 30 cm si o greutate de 3,5 kg.
Personalitate :
Teckelii sunt caini vigilenti si incapatanati.
Relatia cu familia :
Teckelii sunt foarte indragiti. Sunt o rasa extrem de energica, amuzanta si le face mare placere sa participe la activitati cu familia. Se intelege foarte bine cu copii daca este crescut odata cu ei. Pe langa calitatile de caine de vanatoare si de companie are si calitati de caine de paza avertizand de fiecare data cand un strain se apropie de casa.
Aceasta rasa este recomandarea perfecta pentru cei care nu au experienta in cresterea unui caine datorita taliei mici.
Dresajul :
In principiu teckelii se dreseaza usor fiind o rasa inteligenta si dispusa sa invete
insa, uneori sunt incapatanati si neascultatori.
Aspecte particulare
Teckelii cu parul lung si cei cu parul sarmos trebuie sa beneficieze de o periere zilnica. Aceasta activitate stimuleaza circulatia sangvina de la nivelul pielii si a foliculilor pilosi favorizand mentinerea blanii in conditii excelente. Periatul poate fi, de asemenea, relaxant pentru animalutul dumneavoastra. Urechile pendulante ale teckelului pot crea un mediu propice in interiorul canalului auricular pentru infectii si inflamatii. Teckelii cu parul lung sau cei cu parul sarmos carora li se permite sa alerge nestingheriti prin paduri, trebuie controlati periodic pentru a sesiza eventuali ciulini sau calti din blana.
Datorita corpului lor lung si a picioarelor scurte, teckelii sunt predispusi tensiunilor neobisnuite asupra discurilor lor intervertebrale si consecutiv, afectiunilor coloanei vertebrale (discopatia intervertebrala).
Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.
Criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Diabetul este o boala a pancreasului asociata unei productii insuficiente de insulina.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se dezvolta intre varsta de 2-5 ani.
In plus, teckelii sunt, de asemenea, predispusi caderii parului, fisurii palatine, surditatii, sindromului Cushing, hipotiroidismului, sunturilor hepatice si mastocitoamelor.
Durata medie de viata a teckelului este de 15-18 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu