luni, 5 decembrie 2011

Akita Inu




Istoricul rasei:
Akita Inu este originar din Japonia, prefectura Akita. Stramosii lor erau folositi la vanatoarea de ursi, cerbi si alte animale de talie mare si se numeau “MATAGI INU” care erau de talei mai mica fata de actuala rasa Akita.
In perioada dinastiei Tokugawa si pana la dinastia Taisho, Akita Inu au fost crescuti exclusiv pentru lupta datorita  puterii lor si a taliei mari. Guvernul japonez a declarat aceasta rasa monument al naturii. In multe tari aceasta rasa se separa in doua rase si anume: Akita Inu si Akita Americana.

Aspectul fizic:
Akita inu  este cea mai mare rasa dintre rasele japoneze de tip Spitz. Este un caine puternic cu o structura osoasa solida. Muschii sunt bine definiti. Capul masiv cu fruntea lata, stopul si silonul frontal sunt bine marcate si maxilar este puternic. Ochii sunt mici de forma triunghiulara. Culoarea ochilor este brun inchis. Se prefera ca nuanta ochilor sa fie foarte inchisa. Urechile sunt erecte de forma triunghiulara cu varful usor rotunjit. Ele sunt usor inclinate inainte si nu sunt forte mari. Muscatura este puternica, se recomanda ca muscatura sa fie in foarfece. Trufa nasului este neagra si mare(trufa poate sa fie roz doar la exemplarele albe) cu linia superioara scurta. Botul este ascutit si puternic cu buzele negre(nu se accepta alta culoare pentru buze). Spinarea si salele: Spunarea este dreapta si orizontala iar salele sunt largi si puternice. Coada este groasa si puternica, ea este purtata peste spare formand o bucla. Umerii sunt dezvoltati, pieptul este adanc si cutia toracica este bine dezvoltata iar coastele sunt bine proportionate si arcuite. 

Personalitate:
Akita Inu este o rasa cu un temperament calm, sunt foarte loiali stapanului si nu necesita foarte multe exercitii fizice. Sunt foarte curati si fara miros, facandu-si singuri toaleta. Sunt inteligenti si se supun unui stapun dominant. Au tendinta sa domine alti caini iar daca acest lucru nui posibil pot devein agresivi. Nu obisnuiesc sa latre decat in situatii in care cred ca este absolut necesar din aceasta cauza ei mai sunt numiti in insula Honshu si “vanatorul tacut”.


Sensibilitate la boli:
Cea mai intalnita cauza a mortalitatii acestei rase este cancerul. Cele mai intalnite boli sunt: dispazia de sold, dilatatia gastrica , cataracta.

Dresajul:
Akita sunt incapatanati, din acest motiv dresajul trebuie sa fie ferm. Daca desorul sau stapanul se impune si devine dominant, Akita este o rasa inteligenta si va asculta toate comenzile date de catre stapan altfel el va incerca sa domine satapanul si nu va asculta de el.

Relatia cu familia:
Akita Inu sunt foarte loiali familiei. Sunt foarte rabdatori si iubesc copii insa sunt extreme de distanti cu strainii chiar si cu animalele pe care la mai aveti in jurul casei, pe care nu le considera membii ai familiei numai in cazul in care au crescut impreuna. Chiar daca sunt distanti cu strainii ei au o nevoie foarte mare de a socializa cu familia, daca se simt izolati devin foarte stresati si incep sa provoace stricaciuni. Scopul unui Akita Inu este de a proteja si a sta in preajma stapanului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu